Om företaget
Petter Bendelin, grundaren av AB Gotlands Korvfabrik, föddes i Lau och har en bakgrund som matkonsult i Stockholm med företaget Korvkonsulten. Där jobbade han med att ta fram unika korvar direkt mot restauranger som Fotografiska, Rosendalsträdgård, Farm och Garba. Hans passion för korv började redan som barn när han hjälpte sin farmor i Bäl att tillverka sylta, korvar och blodpudding. Han är utbildad charkuterist vid Eldrimner i Östersund och strävar alltid efter att skapa unika produkter med lokal anknytning för både privatpersoner och restauranger.
År 2021 blev Petter utsedd till Årets Korvprofil i Sverige av Korvakademien, samtidigt som hans företag belönades med brons i SM i mathantverk för deras Tjoritso. De mottog även Kulinariska priset från föreningen Kulinariska Gotland. Året därpå fortsatte framgångarna när deras pancetta tog hem guld och fänkålssalamit belönades med brons i Nordiska mästerskapen i mathantverk. 2024, fortsatte framgångarna när korvfabriken tilldelades diplom för högkvalitativa korvar och charkuterier av Svenska gastronomiska akademin och H.M Konungen.
Produkter och produktion
Under varumärket Växtchark erbjuder Petter även vegankorvar tillverkade av svenskodlade baljväxter, quinoa och grönsaker. Han tar även på sig uppdrag att utveckla och specialtillverka korvar för restauranger och liknande kunder.
Gotlands Korvfabrik använder huvudsakligen lokala råvaror av hög kvalitet och erbjuder ett brett sortiment av korvar baserade på både kött och vegetabilier. Företaget är sedan 2022 certifierade för ekologisk och kravproduktion.
Var finns företagets produkter?
Du hittar flera av företagets produkter på Stora Coop i Visby, Wisby ost, Pastamakarna Fårö, Torgkassen Visby, Fridge Folk, Ammor Gårdsbutik, Jessens Saluhall, Ica Roma, Ica Maxi Visby. I Stockholm hittar ni oss hos Butik Rot på Södermalm och Ica Liljeholmen.
Butik: Korverian, Visbyvägen 10 i Roma. Öppettiderna varierar beroende på säsong.
Besök Gotlands korvfabriks webbsida för mer information.