Om företaget
Under många år hade syskonen Emelie och Oliver en dröm om att göra gotländska potatischips.
Uppvuxna på en bondgård på Gotland, var deras vision att använda de lokala, fina råvarorna som redan fanns och odlades på ön. Under sommaren 2018 började de lägga grunden för vad som idag är Gotlandschips.
Efter 18 månader kunde de sälja den allra första påsen chips. Den historiska ”världspremiären” hölls på ICA Nära Malmahallen, bara ett stenkast från produktionslokalen i Stånga. Människor från hela ön samlades under helgen för att få smaka på de första påsarna med Gotlandschips. Efter bara några timmar behövdes fler leveranser av chips till butikshyllan, och resten är historia.
Produkter och produktion
Gotlandschips använder potatis av högsta kvalitet från sina leverantörer, Anderse gård i Lau och Stora Tollby i Fole. Potatisen tvättas varsamt och skivas med skalet kvar för att behålla den naturliga smaken samtidigt som chipsen blir extra krispiga. Denna metod bevarar även potatisens ytstärkelse, vilket förbättrar chipsens konsistens.
Chipsen friteras i svensk rapsolja i en process som tar längre tid än den moderna tillverkningsmetoden och utförs vid en lägre temperatur. Det ger krispigare chips och minskar risken för bildning av akrylamid. Dessutom återvinns den använda oljan hos Biogas Gotland för produktion av ny biogas, vilken sedan används för att värma upp företagets fritös.
Var finns företagets produkter?
Idag går det att köpa Gotlandschips över stora delar av Sverige, men även på Island samt på flygbolaget SAS alla flighter världen över. Företaget fortsätter att växa och inkluderar kontinuerligt nya återförsäljningsställen.
Besök Gotlandschips webbsida för mer information.